Już jestem po częściowej lekturze 43 TB. No i "garść" moich refleksji na gorąco. Uwaga generalna w tym numerze rządzą Panie
. Dwa świetne wywiady Ewy Jodko z
Susan Tedeshchi i Zosi Matysik z
Aną Popovic. Trzeba przyznać, że interlokutorki udzieliły ciekawych mądrych wypowiedzi TB. Krajowe podwórko tu mamy "parę mieszaną" wywiad Andrzeja Matysika z Agnieszką Łapką - b. interesujący. Oj, na mój nos zamiesza Agnieszka w tegorocznym Blues Topie
. Wreszcie, żeby Panom nie było przykro mamy ciekawy wywiad Zdzisława Pająka z liderem Zdrowej Wody. Jest też godna polecenia "rozmowa moderowana" Mariusza Szalbierza: Błędowski/Wierzcholski. Skoro jesteśmy przy M. Szalbierzu to zaserwował ciekawe ujęcie omówienia płyty Jaromiego z przypisami od muzyka w myśl zasady: "co autor miał na myśli" mnie się spodobało to odejście od sztampy
.
Na koniec perełka: Andrzej Keyha - 3 Blue Notes. Gdyby do artykułu dodać aparat naukowy to śmiało można go opublikować w poważnym periodyku naukowym
. SUPER. Żeby jednak nie było za słodko to drugi artykuł A. Keyhy (s.36), na który w zapowiedziach szczególnie "ostrzyłem sobie zęby", sprawia wrażenie pisanego na kolanie
. Chyba, że jest to wstęp do większej całości w kolejnych numerach już w 2011r. ... mam taką cichą nadzieję.
Nie czytałem jeszcze relacji z festiwali i koncertów.
Szczególnie cieszy to co mamy na str. 4 - Kwartalnika Twój Blues nr 43. GRATULACJE REDAKCJO